18 június 2006

hogyan csigázzuk fel a szomszédokat

Egy kis 'rosszalkodás' következik. A legigazibb az, ha egy jóféle pesti gangos házban történik meg mindez, ahol is a kíváncsi szomszédok amúgy is szívesen kutakodnak a fedőd alatt.

Most hát vezessük őket az orruknál fogva...

Ha azt szeretnéd, hogy legalább a folyosószomszédok izgatott kíváncsisággal járjanak fel s alá odakint, akkor végy egy fél kiló paradicsomot. (Ha nagyobb a társaság, persze több is lehet, a sütőforma mérete a határ. Vagy a csillagos ég, de szerintem elég lesz egy tálnyi.) Az a legjobb, ha a paradicsomok már eléggé sokat voltak a napon, jól megértek, kifejlődött bennük az a finom kis aroma.

Aztán kell még egy pár pohár fehérbor, mondjuk valami nagyon könnyű, ebben a hőségben nem megy le a tokaji aszú. Legyen inkább egy laza cserszegi fűszeres vagy keményebb fanoknak balatoni olaszrizling. És egy kis szóda.

Be kell még szerezni egy nagy gombóc mozzarellát, kell egy kis darab fokhagyma és pár szelet sonka vagy szalonna. Ezen húsfélékhez most igazán nem kell a light-os változat (pff... bacon light, semmire se jó), mert szükség lesz a tál aljára kiolvadt zsiradékra. Igazán nem kell sok.

Aztán a sütőforma. Mindegy, teflontepsi vagy jénai tál, vagy cserép, mindegy. A fő dolog úgyis az, meddig bírják az idegek :-)

Kezdjük a füstöl sonkával/szalonnával. Vékony szeletben megy a sütő aljára. Ezzel a leégés elleni védelem meg is van, majd aztán paradicsomszeletek következnek. Közéjük lehet tenni minimál kockákra vágott fokhagymát. Ha akad a konyhaszekrényben kis bazsalikom vagy oregánó, mehet a szeletekre az is. Frissen is jó, akkor kicsit több kell. Ízlések pofoznak, az aroma a fontos.

A piros szeletekre jönnek a mozzarella-szeletek, majd megint paradicsom. A tetét még meg lehet szórni száradásnak induló egyéb sajtokkal, ha akad esetleg a frigóban. Más nem kell.

Aztán a sütőbe vele! Lassú tűz, lassú tűz, ajtó-ablak tárva...

Most következik a bor, talpas pohárban kitesszük magunk elé és várakozó álláspontra helyezkedünk. Úgy negyed óra múlva elkezdenek mindenféle gyomorcsiklandozó illatok szállni a sütőből, ekkor kortyolhatunk párat és várjuk a hatást :-)

Kíváncsiskodásra lehet számítani... miez miez? Mi készül itt?

Amikor már nem bírjuk tovább és a paradicsomok is jól megszikkadtak a tetején, esetleg a rászórt reszelt sajt már jól megpirult, kivehetjük a sütőből, aztán tálalni kell és a maradék borral, olivaolajjal megbolondított pirítóssal fel is falhatjuk. Társaságban kitűnő. Sőt, ha marad, bár kétlem, hidegen reggelire is nagyon jól jöhet.



Na megyek is, teszek az ablakba mindenféle paradicsomot... :-)

Nincsenek megjegyzések: