28 május 2006

17


"Tavasz" omlett, gyorskaja vacsorára, de könnyű, könnyű... hamar el is készül, épp csak annyi idő, míg a marhahús-szeletek megsülnek, aztán megsül az omlett tésztája is. Sütögetés közben épp elkészülnek a kockák a paradicsomból, az uborkából és a füstölt sajtból, a salátaleveleknek is marad ideje levegőzni egyet, aztán kész a hús, kockákra kell vágni és már ez a rész kész :-) Gyors omlett-tészta 6 tojásból és 5 kanál lisztből, már mehet is a még meleg serpenyőbe, percek alatt kész a három nagy tojás-lepedő a tányérra, a kockákból jó nagy púpot kell a felére rakni, mehet rá kedvenc, sűrű saláta-öntet, aztán egy gyors összehajtás, kés-villa, jó étvágyat!
Kockázás közben röpke fejszámolás volt. Egy óra a bevásárlás, még egy fél a zsákmány hazahurcolása, tulajdonképpen ez a legnehezebb tétel az egészben. A bevásárlás és az áruválogatás idejét el lehetett volna tölteni egy gyorsétteremben, tíz perc sorbanállással és tíz perc papírdobozból nyámmogással, még fél óra a zajos tömegben. Szinte minden alapanyag benne van a gyorskajákból a tavasz-omlettben is, csak a liszt az otthoni. Számolgatás: 2 nagy szendvics vastag hússal (1200 Ft), ebben benne van a paradicsom és az uborka, aztán még egy saláta az öntettel (800 Ft), mondjuk még egy kis sajt plusz (120 Ft) és a fél óra spórolás az otthoni főzőcskézés helyett. Szumma: 2120 Ft + fél óra.
Az otthoni főzőcskézés költsége: 400 Ft a hús, 112 Ft az uborka, 120 Ft a paradicsom, 340 a csomag saláta, 270 Ft a tizenöt deke sajt, mondjuk 200 Ft a főzés energia-költsége és találtam még a hűtőben 6 tojást (150 Ft) és bontott saláta-öntetet (120 Ft). Szumma: 1712 Ft. Ja és a sajtból, salátából maradt még holnap reggelire :-) Pénzben nem nagy különbség, maga a konyhai pepecselés 20 perc volt. De a legnagyobb többlet az a kíváncsi kérdezősködés (mit főzöl, hmm?) és az a kóstolgató huncut mosoly, majd aztán a végén a has-simogatás és az a jóllakott mosoly...

Nincsenek megjegyzések: