06 május 2007

Olaszos irány a fakanálnak

Először is, ki kell találni, hogy holnap mi legyen az ebéd. Azután be kell cserkészni egy zacskó villámpácot, jelen esetben erősen ajánlott az olasz fűszerkeverékes. Végül elő kell rántani a fagyasztóból négy darab kövér csirkecombot. Ha nincsen otthon egyéb alkatrész, akkor érdemes beszerezni a hozzávalókat is egy környékbeli hipermarkecból. Más előkészületet nem igényel a másnapi ebéd, a pácot el kell készíteni a leírása alapján (1 dl olajba bele a fűszer, keverés, csirkére zuttyantás) és végül a hűtőszekrény türelmét kell venni másnapig. A villámpác amúgy is elég sós, így nem kell a csirkét külön besózni.

Itt jönnek a másnapi hozzávalók:

Nem kell nagyon apróra összevágni a hagymát, paprikát, paradicsomot, jó, ha látszik valami a tányéron. Nálam úgy egy centisek a kockák. Elő egy serpenyővel, bele a csirkét, egy nagy löttyintés olaj az üvegből és mehet is már a tűzre. A csirke, a hagyma és a paprika van először a fedő alatt.



Az a jó, ha van időn a lassú tűzön fonnyasztásra, nagyon puhára megsül a csirke és van ideje összeállni az ízeknek. Úgy egy órát érdemes rászánni, azután le a fedővel és egy kis utó-sütés, szaft-sűrítés következik.
A folyamat vége felé érdemes nekiállni a köretnek. Legelőször a két kis darab fokhagymából kell varázsolni fokhagymás vajat, ez úgy van készen két perc alatt, hogy vaj olvad a serpenyőben és beleteszem a szeletke fokhagymákat, addig rázogatom, míg megpirul, aztán kihalászom a fokhagymát az olajból. Ha nem égett meg a hagyma, belemehet a csirkés serpenyőbe, nem veszik akkor kárba. Az olajat összekeverem két nagy kanál natúr joghurttal és egy nagy kanál főzőtejszínnel, egy rottyantás a forrásig, kész, már csak a tésztát kell megfőzni és lehet összekeverni. Szintén nem kell só, csakis a tészta főzővizébe.




No amikor már veszettül ínycsiklandozó illatok jönnek a fedő alól, akkor érdemes még adni egy lapáttal a bélbolyhoknak. Fűszerezés... olivabogyó most, aztán egy kis majoranna vagy bazsalikom, mindegy, a paradicsom, paprika, hagyma így összefőzve kicsit savanyú ízt ad, ki lehet domborítani az olaszos vénát, mondjuk a tárkony már durva, de még egy szórás bazsalikom és aztán már jó lesz.





Jöhet a tálalás.



Végül egy kis nyár eleji laza ízzel be lehet fejezni az asztali örömöket az alábbiak szerint:



Kellemes emésztést kívánok :-)
Nálunk most már ilyen a hangulat:

2 megjegyzés:

kacinka írta...

Apám, annyira guszta...
csak azt a kék tésztát nem értem. ?
éééhes lettem, kellett nekem idejönni...:))

Meta Hari írta...

spenótos tészta, normál fényben feketészöldnek látszik :-) finomabb, mint amennyire ronda :-)