25 szeptember 2007

Burek


Legelső találkozásom a burekkel egy szegedi reggelen történt, amikor is az őszi napfény melegétől megvidámodva kirándulós gyomorba kóstoltuk ezt a remeket. Rettenetes dózis volt, vacsoráig kitartott, és kicsit sajnálkozva hallottam akkor, hogy máshol nem nagyon lehet kapni frissen sütve.

A nyárvégi horvátországi kalandozásunk során végül sikerült megkóstolni egy helyi változatát, és a legelső megállapítás: ott lent délen ízletesebb, talán a túró miatt, no és a ropogást is nagyon ínycsiklandóan sütötték oda a tetejére. Egy sajnálatos dolog azért megesett a nagy szájnyalogatás közben, fénykép sajnos nem készült. Internetes itthoni kutakodásom közben azért mégiscsak sikerrel jártam. Találtam egy ígéretes budapesti helyet, ahol - hamarosan!! - mintát is veszünk. (Egy alternatív változat pedig itt.) Itthon a fenti képen látható alakban kapható.
Lusta vagyok gépelni, kölcsönveszem inkább a fenti honlap linkjéből a leírást és receptet. Mi is a burek?
A következő képet a délvidéken kapható egyik változatáról mellékelem és hozzá Jadranka cikkét. Bizton állíthatom, az információk helyesek, laktató a cucc nagyon :)
És végül a meglepetés, megtaláltam azt a változatot, amelyet mi is kóstoltunk. A kép alatt a bátraknak egy pékség is bemutatkozik. Angolul a wikipédia is okos, és még egy apróság, itt egy házi recept, egyszercsak majd ezt ki fogom próbálni.
Barna papírzacskós fast food a horvát tenger mellett...

6 megjegyzés:

Csüllög Ferenc írta...

A pécsi Európa pékségben (Király utca) szenzációs bureket sütnek!

Névtelen írta...

Sopronban,a Niki pékségben (Várkerületen) is lehet kapni, nagyon finom, ajánlom mindenkinek érdemes kiprobálni ;)

Névtelen írta...

TEGNAP ISTENI FINOM PIZZÁS BAGETTET ETTEM PÉCSETT A BAJCSY ZS. U. -i
EURÓPA PÉKSÉGBEN.ISTENI A TÉSZTÁJA!!!!
CSAK DICSÉRNI TUDOM, TI IS PROBÁLJÁTOK KI!!!!!!!

Névtelen írta...

Szintén ugyanitt ettem a napokban életem első burekét.Eddig ez az egyetlen dolog, amit szeretek a városban, de ezt nagyon. Mindenkinek csak ajánlom.

vaniliaholdacska írta...

A világ legjobb burekját Szabadkán a Lipa pékségben kapni:)A második legjobbat Szarajevóban.Túrós,húsos,sajtos-gombás,sajtos, bolognai...és még sorolhatnám:)
nem bureket,hanem burekot.Tudom, hogy nyelvtanilag emigy lenne helyes, de akkor is burekot:)
üdv minden tésztaimádónak

Névtelen írta...

a szabadkai Lipa pekseg burekjat en is kostoltam, ocsem hozott kettot a csaladnak, csodalatos izu es allagu, mindenkinek csak ajanlani tudom